Skrivar tú trygging verður eisini leitað eftir øðrum endingum av orðinum sum t.d. tryggingar og tryggingarvirksemi.
Skrivar tú ?trygging verður leitað eftir orðum sum t.d. lívstrygging og lívstryggingar.
Skrivar tú ”trygging” verður einans leitað eftir júst hesum sniðnum av orðinum.
14. marts 2006Nr. 179
Bekendtgørelse for Færøerne om meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner, insiderlister, underretning om mistænkelige transaktioner, indikationer på kursmanipulation og accepteret markedspraksis (bekendtgørelse om markedsmisbrug) 1)
I medfør af § 28 a, stk. 8, § 37, stk. 10, § 38, stk. 5, og § 93, stk. 3, i kongelig anordning nr. 87 af 10. februar 2006 om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v. fastsættes:
Kapitel 1
Fælles bestemmelser
Definitioner
§ 1. I denne bekendtgørelse forstås ved:
1) Person:
En fysisk eller juridisk person.
2) Insiderliste:
En fortegnelse over personer med adgang til intern viden, som en person i henhold til § 37, stk. 4, i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v. er forpligtet til at udarbejde og ajourføre.
3) Mistænkelig transaktion:
En transaktion med værdipapirer omfattet af § 34, stk. 1, i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v., som med rimelighed kan antages at udgøre en overtrædelse af § 35, stk. 1, eller § 39, stk. 1, i anordningen.
4) Accepteret markedspraksis:
En praksis, som med rimelighed kan forventes på et eller flere markeder for handel med værdipapirer, og som er accepteret af Finanstilsynet i henhold til § 38, stk. 4, 2. pkt., i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v.
5) Reguleret marked:
Et marked som defineret i artikel 1, nr. 13, i direktiv 93/22/EØF.
Kapitel 2
Meddelelse, indberetning og offentliggørelse af ledende medarbejderes transaktioner
Anvendelsesområde
§ 2. Reglerne i § 28 a i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v. samt i denne bekendtgørelses §§ 3-7 gælder alene for:
1) Selskaber, der har deres registreringsmæssige hjemsted på Færøerne.
2) Selskaber, der hverken har deres registreringsmæssige hjemsted i et land inden for Den Europæiske Union, på Færøerne eller i et land, som Fællesskabet har indgået aftale med på det finansielle område, men som i henhold til artikel 10 i direktiv 2003/71/EF er forpligtet til at indberette årsoplysninger her i landet.
3) Ledende medarbejdere i selskaber omfattet af nr. 1 eller 2.
4) Nærtstående personer til ledende medarbejdere omfattet af nr. 3.
Begrebet nærtstående personer til en ledende medarbejder
§ 3. Begrebet andre slægtninge i § 28 a, stk. 4, nr. 3, i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v. omfatter alene fysiske personer, der er knyttet til en ledende medarbejder ved slægtskab i ret op- eller nedstigende linje eller som søskende.
Bagatelgrænse
§ 4. Ved beregning af, om bagatelgrænsen på 5.000 euro i § 28 a, stk. 6, i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v. er overskredet, anvendes den af Danmarks Nationalbank på transaktionstidspunktet senest offentliggjorte valutakurs.
Stk. 2. Såfremt bagatelgrænsen på 5.000 euro i § 28 a, stk. 6, i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v. overskrides, skal der gives meddelelse om den transaktion, hvorved bagatelgrænsen overskrides, samt alle efterfølgende transaktioner.
Indberetning af oplysninger
§ 5. Indberetning af oplysninger i henhold § 28 a, stk. 5, 1. pkt., i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v. skal ske til den fondsbørs eller autoriserede markedsplads, hvor udstederens aktier er optaget til notering eller handel, eller hvor der er indgivet anmodning om sådan optagelse til notering eller handel.
Stk. 2. Den pågældende fondsbørs eller autoriserede markedsplads foretager offentliggørelse af de indberettede oplysninger.
§ 6. Indberetning til den pågældende fondsbørs eller autoriserede markedsplads skal ske på samme måde, som den pågældende fondsbørs henholdsvis autoriserede markedsplads har fastsat for indberetning af udstederes oplysninger efter §§ 27 og 41 i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v.
Stk. 2. Den enkelte fondsbørs henholdsvis autoriserede markedsplads kan bestemme, at indberetning kan ske på anden måde.
Offentliggørelse af oplysninger
§ 7. Offentliggørelse af indberetningerne efter denne bekendtgørelses §§ 5-6 skal ske via et informationssystem, som den pågældende fondsbørs henholdsvis den autoriserede markedsplads i henhold til §§ 18 og 41 i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v. stiller til rådighed for offentliggørelse af informationer til markedet.
Kapitel 3
Insiderlister
Oprettelse og indhold af insiderlister
§ 8. Personer omfattet af § 37, stk. 4, 1. eller 2. pkt., i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v. skal oprette en insiderliste. Pligten til at oprette en insiderliste i henhold til § 37, stk. 4, 2. pkt., påhviler alene personer, som i kraft af deres virksomhedsudøvelse regelmæssigt kommer i besiddelse af intern viden.
Stk. 2. Insiderlisten skal indeholde oplysninger som nævnt i stk. 3 for samtlige personer, der arbejder for vedkommende, og som regelmæssigt eller i enkeltstående tilfælde har adgang til intern viden, der direkte eller indirekte vedrører udstederen af værdipapirer omfattet af § 34, stk. 1, nr. 1, i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v.
Stk. 3. Insiderlisten skal som minimum indeholde oplysninger om:
1) navnene på de personer, der har adgang til intern viden,
2) årsagen til, at de pågældende personer står opført på insiderlisten og
3) datoen for tilføjelsen eller ajourføringen af oplysninger om de pågældende personer.
Opdatering af insiderlister
§ 9. En insiderliste skal straks opdateres, når:
1) der sker ændringer i årsagen til, at en person står opført på insiderlisten,
2) en ny person skal tilføjes til insiderlisten, eller
3) en person, der allerede står opført på insiderlisten, ikke længere har adgang til intern viden.
Opbevaring af insiderlister
§ 10. En insiderliste skal opbevares i mindst fem år efter udarbejdelsen eller opdateringen af den pågældende liste.
Orientering af personer optaget på insiderlister
§ 11. Personer, som optages på en insiderliste, skal uden ugrundet ophold orienteres herom, samt om:
1) hvilke retlige forpligtelser, der er forbundet med besiddelse af intern viden, og
2) hvilke sanktioner, der i henhold til lovgivningen kan pålægges i tilfælde af misbrug eller uberettiget videregivelse af intern viden.
Kapitel 4
Underretning om mistænkelige transaktioner
Anvendelsesområde
§ 12. Reglerne i § 37, stk. 6 og 7, i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v. samt i denne bekendtgørelses §§ 13-16 gælder alene for:
1) Selskaber, der har deres registreringsmæssige hjemsted på Færøerne.
2) Selskaber med hovedsæde på Færøerne.
3) Filialer beliggende på Færøerne.
4) Fysiske personer ansat i et af de i nr. 1-3 nævnte selskaber eller filialer.
Mistænkelige transaktioner
§ 13. Personer omfattet af § 37, stk. 6, 1. pkt., i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v. skal underrette Finanstilsynet, såfremt de medvirker til gennemførelsen af en mistænkelig transaktion, der er et led i en loyal udførelse af en kundes ordre.
Stk. 2. Ved vurderingen af, om der foreligger en mistænkelig transaktion, skal der tages hensyn til:
1) definitionen af intern viden i § 34, stk. 2-5, i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v.,
2) forbuddet mod insiderhandel i § 35, stk. 1, i anordningen,
3) definitionen af kursmanipulation i § 38, stk. 1-3, i anordningen,
4) indikatorerne på kursmanipulation i denne bekendtgørelses §§ 17-18, og
5) forbuddet mod kursmanipulation i § 39, stk. 1, i anordningen.
Underretningsfrist
§ 14. Underretning til Finanstilsynet skal gives uden ugrundet ophold efter, at personen bliver bekendt med fakta eller oplysninger, der giver anledning til at antage, at der foreligger en mistænkelig transaktion.
Underretningens indhold
§ 15. Underretning til Finanstilsynet skal indeholde:
1) en beskrivelse af den mistænkelige transaktion, herunder om ordre- og handelstypen,
2) oplysninger om årsagen til, at transaktionen vurderes at være mistænkelig,
3) oplysninger, der muliggør identifikation af den eller de personer, som transaktionen er gennemført for, og af andre personer, der måtte være involveret i transaktionen,
4) oplysninger om den funktion, som den underrettende person udfører, og
5) alle øvrige oplysninger, som kan være væsentlige for vurderingen af den mistænkelige transaktion.
Stk. 2. Hvis samtlige oplysninger omfattet af stk. 1 ikke er til rådighed på tidspunktet for underretningen, er det tilstrækkeligt, at der ved underretningen oplyses om årsagen til, at transaktionen er mistænkelig. Alle øvrige oplysninger omfattet af stk. 1 skal gives til Finanstilsynet, så snart de er til rådighed.
Underretningsmetode
§ 16. Underretning til Finanstilsynet kan foretages per brev, e-mail, telefax eller telefon.
Stk. 2. Foretages underretningen telefonisk, skal der, såfremt Finanstilsynet anmoder herom, gives en skriftlig bekræftelse af underretningen.
Kapitel 5
Kursmanipulation
Indikationer på kursmanipulation
§ 17. Ved vurderingen af om handelsordrer eller transaktioner udgør kursmanipulation i henhold til § 38, stk. 1, nr. 2 og 4, i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v., kan Finanstilsynet og markedsdeltagerne tage hensyn til, om en eller flere af de i stk. 2 nævnte indikationer på kursmanipulation er til stede. Såfremt en eller flere af de i stk. 2 nævnte indikationer er til stede, medfører dette ikke nødvendigvis, at handelsordren eller transaktionen skal anses som kursmanipulation.
Stk. 2. Følgende indikationer på kursmanipulation kan især tages i betragtning:
1) hvis de pågældende handelsordrer eller transaktioner udgør en betydelig andel af den daglige mængde transaktioner med værdipapiret på det pågældende regulerede marked, især når handelsordrerne eller transaktionerne medfører en betydelig ændring i kursen på værdipapiret,
2) hvis de pågældende handelsordrer eller transaktioner foretages af personer med en betydelig købs- eller salgsposition i værdipapiret, og dette medfører betydelige ændringer i kursen på værdipapiret, et afledt værdipapir eller et underliggende aktiv, som er optaget til notering eller handel på et reguleret marked,
3) hvis de pågældende transaktioner ikke medfører ændringer i ejendomsretten til et værdipapir, som er optaget til notering eller handel på et reguleret marked,
4) hvis de pågældende handelsordrer eller transaktioner omfatter modsatte positioner indenfor en kort periode, når handelsordrerne eller transaktionerne udgør en betydelig andel af den daglige mængde transaktioner med værdipapiret på det regulerede marked, og disse kan være forbundet med betydelige ændringer i kursen på værdipapirer, der er optaget til notering eller handel på et reguleret marked,
5) hvis de pågældende handelsordrer eller transaktioner er koncentreret indenfor et kort tidsrum i handelsperioden, og dette midlertidigt fører til en kursændring, der efterfølgende ændres i modsat retning,
6) hvis de pågældende handelsordrer medfører ændringer i oplysninger om bedste salgs- eller købskurs på et værdipapir eller i udseendet af den for markedsdeltagerne tilgængelige ordrebog, og handelsordrerne annulleres forinden transaktionen gennemføres, og
7) hvis de pågældende handelsordrer eller transaktioner foretages på eller omkring et bestemt tidspunkt, hvor referencekurser, afregningskurser og værdiansættelser beregnes, og dette fører til kursændringer, som påvirker beregningen af sådanne kurser og værdiansættelser.
§ 18. Ved vurderingen af, om handelsordrer eller transaktioner udgør kursmanipulation i henhold til § 38, stk. 1, nr. 3, i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v. kan Finanstilsynet og markedsdeltagerne tage hensyn til, om en eller flere af de i stk. 2 nævnte indikationer på kursmanipulation er til stede. Såfremt en eller flere af de i stk. 2 nævnte indikationer er til stede, medfører dette ikke nødvendigvis, at handelsordren eller transaktionen skal anses som kursmanipulation.
Stk. 2. Følgende indikationer på kursmanipulation kan især tages i betragtning:
1) Hvis en person eller dennes nærtstående har udbredt vildledende oplysninger om et værdipapir før eller efter, at disse personer har afgivet handelsordrer eller gennemført transaktioner med værdipapiret, og
2) hvis en person eller dennes nærtstående har udbredt investeringsanalyser vedrørende værdipapirer, der er fejlagtige, tendentiøse eller påviseligt påvirket af væsentlige interesser, før eller efter, at den pågældende person har afgivet handelsordrer eller gennemført transaktioner med værdipapiret.
Kapitel 6
Accepteret markedspraksis
Faktorer der skal overvejes ved beslutninger om accepteret markedspraksis
§ 19. Finanstilsynet træffer beslutning om, hvorvidt en markedspraksis kan accepteres, jf. § 38, stk. 4, 2. pkt., i anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om værdipapirhandel m.v.
Stk. 2. Når Finanstilsynet træffer beslutning efter stk. 1, skal tilsynet især tage hensyn til:
1) behovet for at sikre, at markedskræfterne på det pågældende marked kan fungere, og at der er et velfungerende samspil mellem udbud og efterspørgsel,
2) det relevante markeds strukturelle karakteristika, herunder hvorvidt markedet er reguleret, hvilke typer værdipapirer der omsættes på markedet, og hvilke markedsdeltagere (professionelle og/eller private investorer) der er aktive på markedet,
3) hvor gennemsigtig den relevante markedspraksis er i forhold til hele markedet,
4) i hvilket omfang den relevante markedspraksis har indvirkning på markedets likviditet eller effektivitet,
5) i hvilket omfang den relevante markedspraksis har indvirkning på de væsentligste parametre for markedet, herunder omfanget af indvirkningen på den gennemsnitlige kurs for handelsperioden, den daglige slutkurs eller markedsforholdene i øvrigt,
6) i hvilket omfang der med den relevante markedspraksis tages højde for handelsmekanismerne på markedet, herunder om markedsdeltagerne gives mulighed for at reagere korrekt og rettidigt på den nye markedstilstand, som skyldes denne praksis,
7) hvorvidt den relevante markedspraksis medfører fare for, at integriteten af direkte eller indirekte forbundne markeder for det pågældende værdipapir lider skade, uanset om disse markeder er regulerede eller ej, og
8) resultatet af eventuelle undersøgelser af den relevante markedspraksis, som er gennemført af andre myndigheder, herunder om markedspraksis strider mod regler i anordning, lov, bekendtgørelse eller adfærdskodeks, som har til formål at forhindre markedsmisbrug på det pågældende marked eller et direkte eller indirekte forbundet marked.
Stk. 3. Det forhold, at en markedspraksis er ny eller stadig er under udvikling, medfører ikke i sig selv, at den ikke kan accepteres.
Høring og offentliggørelse ved beslutninger om accepteret markedspraksis
§ 20. Forinden Finanstilsynet træffer beslutning efter § 19, stk. 1, skal tilsynet høre relevante organisationer, herunder organisationer der repræsenterer udstedere af værdipapirer, finansielle tjenesteudbydere, markedsoperatører, forbrugere og andre myndigheder.
Stk. 2. Finanstilsynet skal efter omstændighederne, forinden der træffes beslutning efter § 19, stk. 1, høre andre kompetente myndigheder, navnlig hvis der i andre lande inden for Den Europæiske Union eller i et land, som Fællesskabet har indgået aftale med på det finansielle område, eksisterer sammenlignelige markeder hvad angår struktur, omsætning eller transaktionstyper.
Stk. 3. Beslutninger, som Finanstilsynet træffer efter § 19, stk. 1, offentliggøres på Finanstilsynets hjemmeside. Finanstilsynet meddeler sådanne beslutninger til Det Europæiske Værdipapirtilsynsudvalg (CESR), der offentliggør dem på sin hjemmeside.
Stk. 4. Ved offentliggørelsen af beslutninger efter § 19, stk. 1, skal Finanstilsynet give en dækkende beskrivelse af den relevante markedspraksis. Ved offentliggørelsen skal der ligeledes gives en beskrivelse af de faktorer, som er indgået i tilsynets bedømmelse af den relevante markedspraksis.
Stk. 5. Hvis der, forinden en beslutning efter § 19, stk. 1, er truffet, er igangsat undersøgelse af konkrete sager om markedsmisbrug, kan Finanstilsynet udsætte en høring efter stk. 1 og 2, indtil disse undersøgelser er afsluttet og eventuelle sanktioner er pålagt.
Stk. 6. Finanstilsynet skal jævnligt revidere tidligere beslutninger om accept af markedspraksis, navnlig hvis der efterfølgende er sket væsentlige ændringer på det pågældende marked, herunder ændringer i markedets handelsregler eller infrastruktur. Såfremt en tidligere beslutning om accept af markedspraksis efterfølgende ændres, skal reglerne i stk. 1-5 iagttages.
Kapitel 7
Afsluttende bestemmelser
Straf
§ 21. Overtrædelse af bestemmelserne i § 8, stk. 2-3, §§ 9-11, § 14, § 15, stk. 1 og 2, sidste pkt., samt § 16, stk. 2, straffes med bøde.
Stk. 2. Der kan pålægges selskaber m.v. (juridiske personer) strafansvar efter reglerne i 5. kapitel i anordning om ikrafttræden for Færøerne af borgerlig straffelov.
Ikrafttræden
§ 22. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. april 2006.
Finanstilsynet, dent 14. marts 2006
Henrik Bjerre-Nielsen
/ Stig Nielsen